Fossa fiber

E-mail till medlem@fossabrf.se från Fredrik Gustavsson

Hej

Nu verkar det som internet fungerat utan avbrott sedan måndag 6 april, hoppas det håller i sig!

3 stugor behöver sätta på ström/starta om: Wenzer, Jonas/Peter och fam Larsson. Kan ni fixat detta och meddela mig.

Vänligen stäng inte av internet i stugorna kommande månad, jag vill se att de fungerar stabilt innan vi säger problem löst.

hälsningar Fredrik

-----

Tidigare e-mail:

5 april 2020 09:27:57 +02:00, skrev Fredrik Gustavsson <fredrik@hugo.net>:

Hej

Jag förstår att problem med fiber i Fossa skapar massa problem men jag och it-firman Viconia felsöker löpande.

Grundorsak: I slutet på januari var det ett strömavbrott i området som skadade delar av internt nät, i samband med avbrott var det troligtvis hög spänning som "brände" någon del av elektronik.

Steg 1: efter diverse felsökning för att hitta felet, det första som byttes ut var fiber-switch ("grendosa" som delar upp fiber till alla stugor) och det gjordes den 6 mars (dagen innan infomöte) för att it-firma samtidigt skulle kunna kontrollera att det fungerar i flera hus. Det installerade även en batteri-backup i centralt skåp för att minska risken för samma fel framöver.

Dock var det inte hela lösningen (trots att den bytta delen var trasig) men det är svårt att hitta felet: vissa stugor fungerar i 2 veckor och några 5-10 timmar innan problem uppstår. 

Steg 2: I de stugor som krånglar mest kommer jag på måndag med hjälp av Viconia att byta ut olika komponenter i fiberanslutning för att få mer kunskap om vad som är problemet. 

Än så länge har jag tillgång till nyckel för några stugor att testa i, men räkna med att vi snart kommer behöva låna nyckel till nästan alla hus för reparation.

Om ni kommer till Fossa och internet ej fungerar så starta bara om den fyrkantiga vita boxen genom att dra ur dra ur strömmen en stund.

Varför tar det så lång tid undrar säkert någon? Flera olika fel och svårt att hitta. För att spara pengar åt föreningen har jag lagt ner egen tid men om det inte snart är löst får vi fundera på att byta ut alla boxar i husen.

Hälsningar Fredrik Gustavsson